Cât de pregătite sunt casele din București pentru un cutremur major?

Bucureștiul se situează într-o zonă cu risc seismic ridicat. Orașul a fost afectat de mai multe cutremure în trecut, inclusiv cel din 1977, care a înregistrat o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, cauzând daune semnificative clădirilor și infrastructurii din oraș.  

În ultimii ani, s-au făcute eforturi pentru a îmbunătăți siguranța clădirilor din București în caz de seism. În 2018, guvernul României a adoptat un plan de acțiune național pentru reducerea riscurilor, care include măsuri pentru consolidarea și reabilitarea clădirilor existente, precum și pentru construcția de clădiri noi care să fie mai rezistente la cutremure.

Cu toate acestea, mulți experți consideră că există încă multe clădiri în București care nu sunt suficient de pregătite pentru un cutremur major. O mare parte dintre acestea au fost construite înainte de implementarea normelor de construcție seismică, iar multe nu sunt consolidate sau reabilitate ca să reziste la cutremure mari. Există, de asemenea, probleme în ceea ce privește aplicarea normelor de construcție seismică, inclusiv lipsa de control și verificare adecvată a construcțiilor și a proceselor de proiectare. 

Cu toate acestea, s-au făcut îmbunătățiri semnificative, însă eforturile și investițiile pentru a reduce riscul de daune și pierderi în caz de cutremur sunt mici. Este important ca proprietarii clădirilor, guvernul și autoritățile locale să ia în continuare toate măsuri pentru putea preveni dezastrele naturale. Dacă locuiești într-un bloc cu risc seismic și vrei să te muți într-o zonă sigură, cumpără o locuință într-un complex de case în Tunari. Iată o serie de caracteristici de îndeplinit pentru un mediu sigur de trăit: 

Proiectare și construcție adecvată: Casele construite recent sunt proiectate pentru a fi mai rezistente la cutremure decât cele mai vechi. O construcție adecvată a structurilor, inclusiv fundații solide și pereți bine întăriți, pot contribui semnificativ la siguranță și rezistență pe timp de cutremur. 

Respectarea standardelor și normelor de siguranță: În multe țări europene și nu numai, există standarde și norme de construcție în ceea ce privește respectarea ridicarea de imobile.  Respectarea acestor reguli poate reduce semnificativ riscul de colaps în timpul unui cutremur.

Amplasare geografică: Zona în care este amplasată casa poate afecta siguranța locuitorilor în timpul unui cutremur. Evitați să construiți sau să cumpărați case ridicate pe soluri instabile sau pe versanți cu risc ridicat de alunecare. 

Întreținere corespunzătoare: Întreținerea regulată și remedierea promptă a oricăror daune sau probleme structurale pot contribui la menținerea siguranței casei în timpul unui cutremur.

Înainte de a investi sume mari de bani în complexe rezidențiale, fă o cercetare riguroasă și află cât mai multe informații despre calitatea construcției și despre istoricul ansamblului de clădiri în caz de cutremure. Dacă nu ai cunoștințele necesare în acest domeniu, poți apela oricând la un specialist. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Știrile care contează
Guvernul întârzie alocarea fondurilor prin programul de dezvoltare locală „Anghel Saligny” – susține Elena Lasconi, primarul orașului Câmpulung Muscel. În emisiunea „Piața Victoriei” de la Europa FM, edilul din județul Argeș spune[...]
Elena Lasconi, primarul orașului Câmpulung, a fost invitata Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Ce spune Elena Lasconi despre candidatura la alegerile europarlamentare din 2024 și care este motivul din [...]
Tanc între drapelul Rusiei și al UcraineiUcraina a fost lovită azi-noapte de cel mai mare val de rachete rusești de la jumătatea lunii august până în prezent. Atacul s-a soldat cu cel puțin doi morți și zeci de răniți, dar și cu pagube materiale în Kiev și Harkov, confor[...]
Regele Charles al III-a a susținut un discurs în Senatul francez în cadrul vizitei sale de stat, în care a subliniat necesitatea unității între Franța și Marea Britanie. Acesta a descris relația dintre cele două țări drept una „in[...]
Cinci persoane suspectate de spionaj în favoarea Rusiei vor fi acuzate de conspirație în vederea spionajului: Orlin Roussev, Bizer Dzhambazov, Katrin Ivanova, Ivan Stoyanov și Vanya Gaberova se vor prezenta marți la Tribunalul Wes[...]